Ben jij een beginnend padelspeler en kan je wel wat handige tips gebruiken?
Dan zit je hier goed. We gaan je van alles uitleggen over hoe jij je spel kunt verbeteren.
Van hoe je moet staan tot hoe je beste kunt slaan. Zodoende hopen wij je verder op weg te helpen om je inner padel pro naar buiten te halen.
Hoe moet je staan?
Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoe je moet staan. Goed staan is de basis van een potje padel. Laten we beginnen met de startpositie. Degene die opslaat staat altijd aan de rechterkant van het begin vak. Bij opslaan is het verboden om in het vak te staan en moet de bal achter de lijn stuiteren. Ook mag je lichaam niet over lijn. Echter mag je teamgenoot wel in zijn vak staan waar hij wilt. Een bekende tactiek is dat de speler die niet opslaat wat dichter bij het net gaat staan om snel terug gespeelde bal op te vangen.
In het verloop van het spel zijn er verschillende tactieken die je kan toepassen om je spel te verbeteren. Het belangrijkste bij elke tactiek is dat op een lijn bent met je teamgenoot. Als je van te voren tactieken met elkaar bespreekt en goed in synchroon kunt spelen, sta je vaak al een punt voor. Een van de meest populaire tactieken is: druk zetten. Met druk zetten kunnen je tegenstanders in paniek raken, waardoor ze cruciale fouten gaan maken. Ga bijvoorbeeld nadat je een lastige bal hebt gespeeld snel met zijn tweeën naar voren om druk te zetten. Zoals we al eerder zeiden is het hierbij zeer belangrijk dat je goed op elkaar afstemt.
Hoe moet je slaan?
Een ander belangrijk onderdeel van padel is weten hoe je het beste kunt slaan. Ook hier zijn verschillende tactieken voor. Laten we eerst even alle soorten slagen op een rijtje zetten:
- Service
- Forehand
- Backhand
- Volley
- Smash
- Lob
Zoals je ziet zijn er veel verschillende soorten slagen. Hierboven zie je alle basisvormen.
Het is zeer handig om deze allemaal onder de knie te hebben en regelmatig te oefenen.
We gaan je nu kort een voor een uitleggen wat elke slag inhoudt.
Service
De service spreekt voor zichzelf, hier begin je het spel mee. Met een goede service sta je al één punt voor. Een goede tactiek is om de bal met een curve of een backspin te spelen.
Forehand
De forehand is de meeste simpele slagvorm, en hierdoor ook de meest voorkomende. Het is makkelijk uit te leggen. Je houdt je racket stevig vast met een continental grip en slaat de bal naar voren. Het is belangrijk dat je meebeweegt in de richting van de bal.
Backhand
De backhand is voor de wat minder ervaren spelers vaak al wat lastiger. Echter is de uitleg vrij simpel. Je slaat vrijwel hetzelfde als bij de forehand alleen draai je hier je pols tegen de klok in. Hierdoor kan je de bal terugspelen in situaties waar je normaal je gehele lichaam zou moeten draaien.
Volley
Bij padel is het beheersen van een goede volley zeer belangrijk. Het is een zeer snel spel en met een volley kan je de bal snel terugspelen. Bij een volley raak je dan bal terwijl deze nog in de lucht is en nog niet gestuiterd heeft. Je wilt hem zo hard mogelijk terugspelen, daarom speel je hem ook terug met de snelheid waarmee de bal naar jou gespeeld werd. Volleren kan zowel met de backhand als forehand.
Smash
Een smash is vrij simpel uit te leggen. Je speelt de bal terug door hem bovenhands zo hard mogelijk in het veld van de tegenstander op de grond te laten stuiteren. Het beste is dat je dit zo hard doet dat de bal gelijk uit de baan vliegt of twee keer stuiterd. Dan heb je namelijk gelijk al een punt verdient. Als de bal na één keer stuiteren alsnog de wand raakt dan wordt er verder gespeeld.
Lob
Een lob is zeer belangrijk om onder de knie te hebben tijdens een wedstrijd. Een lob is dat je de bal met een zo hoog mogelijke boog onderhands terugspeeld. Doordat de bal hoog terugkomt is het zeer moeilijk voor de tegenstander om de bal terug te spelen.
Hard of zacht slaan?
Veel beginners vragen zich af, moet ik nou hard of zacht slaan? Dit ligt geheel aan de situatie. Als je een opening ziet dat je een bal kan smashen of volleren, dan is hard slaan zeer effectief. Dit doordat de bal dan vaak weer hard tegen de glazen wanden komt, waardoor je tegenstander vaak geen tijd heeft om de bal terug te spelen.
Ook zijn er genoeg situaties waar zachter spelen veel effectiever kan zijn. Bijvoorbeeld als je een bal dichtbij het net kan terug slicen.
In een situatie als dit heeft de tegenstander vaak niet genoeg tijd om bij de bal te komen.
Bij een service kan het ook effectief zijn om de bal zacht te slaan. Dit omdat de tegenstander vaak de bal dichtbij de rand van het vak verwacht en niet dichtbij het net. Hierdoor moet de tegenstander vaak een sprintje trekken om de bal nog te kunnen halen. Waardoor hij kan missen of een makkelijke bal terugspeelt, wat jij weer in je voordeel kunt gebruiken.
Waarom zou je les nemen?
Nederland telt veel padelspelers, waar maar een klein deel van padelles heeft. Maar wat zijn de voordelen van padel les? Ondanks dat veel beginnende spelers het spel vaak al snel onder de knie hebben en leuke rally’s creëren is er nog altijd veel te leren. Denk hier dan aan onderdelen zoals positionering en techniek. In de lessen leer je meer balgevoel te krijgen en hoe je het beste kunt slaan. Doordat je lessen krijgt van ervaren trainers kan je ook meer te komen weten over tactieken. Dit zijn tactieken die je weer kunt toepassen aan je spel. Padellessen zijn niet alleen voor onervaren spelers, ook ervaren spelers kunnen er baat bij hebben. Of je nou een beginner of gevorderde speler bent, met behulp van padellesen ga je hoe dan ook verbetering zien in je spel.
Tips om je racket en ballen te onderhouden
Als jij langer wilt genieten van je padel rackets en ballen dan zijn daar verschillende accessoires voor. Neem bijvoorbeeld een beschermhoes voor je racket. In sommige gevallen worden die bij je racket meegeleverd, waaronder bij Matchu Sports. Maar bij ook veel rackets is dit niet het geval, check dit dan ook altijd voordat je een aankoop doet. Een beschermhoes beschermt alleen je racket buiten de baan.
Tijdens het spelen kan je racket ook bescherming gebruiken. Denk hier dan aan racket beschermtape. Racket beschermtape gaat om de rand van het frame van je racket. Dit zorgt ervoor dat je racket geen krassen en scheuren krijgt als het langs het hekwerk of over de grond schuurt. Doordat de tape transparant is, blijf je het design van je racket goed zien.
Om je padel ballen langer te onderhouden heb je een druk cilinder.
Dit is een container waar je je ballen in kunt opbergen en die dezelfde hoeveelheid druk aan de ballen geeft als een ongeopend blik. Hierdoor blijven de ballen langer vers en voelen ze na veel gebruik nog zo goed als nieuw. De ball saver – pressure pro van Matchu Sports werkt als volgt: Je doet drie ballen in de container en draait de bovenkant dicht tot je de gewenste druk hebt.
Graag alles te weten komen over deze leuke racketsport? Ga dan naar onze ultieme gids voor padel.